Welkom! Mail: info@studiofietje.nl, Bel: 06 48 52 90 80

Blog

Fietje’s favoriete Ikea hacks

Fietje’s favoriete Ikea hacks

DIY (Do It Yourself) is hip. Dankzij onder andere social media kan tegenwoordig iedereen (lees: die weliswaar een beetje handig en creatief is) zelf met minimale kosten en middelen iets unieks en eigen maken.
IKEA hacks zijn dan ook populair, er zijn zelfs complete websites zoals Ikea Hackers te vinden waarbij dagelijks nieuwe IKEA hacks worden gepost.
Ook architecten en ontwerpers maken graag gebruik van IKEA; afgelopen maand werd het keukensystemen METOD smaakvol ‘gehacked’ door drie grote Deense architecten.

Reden genoeg om een selectie van Fietje’s favoriete Ikea hacks & designs te maken:

Hack-a-LACK
Fietje Ikea Hack Lack In het nieuwe kantoor van Rotterdams communicatiebureau Sterk Werk staat, dankzij architectenbureau SchilderScholte architecten, een IKEA Hack die de huis-tuin-en-keuken hacks in het stof laat bijten. Een 32 meter lang ruimte scheidend meubel symboliseert de skyline van Rotterdam met maar liefst honderden IKEA LACK tafels. In de wand zijn tevens ruimtes gecreëerd voor werk en overleg.

Frosta fiets
Fietje Ikea Hack FrostaIedereen kent wel de IKEA FROSTA krukjes. Zwitserse industriëel ontwerpers Andreas Bhend en Samuel Bernier ontwierpen de ultieme IKEA hack: de Draisienne. Het ontwerpersduo gebruikten hiervoor niets meer dan 2 FROSTA krukjes en custom 3D-geprinte onderdelen van le FabShop, waar Bernier werkt.
Voor alle handige papa’s en mama’s onder ons die een nieuwe uitdaging zoeken; alle bouwtekeningen en 3D printbestanden staan online. Geen 3D printer thuis? Deze 3D onderdelen zijn te bestellen bij le FabShop.

Eten met IVAR
Fietje Ikea Hack IvarIn het pop-up restaurant ‘Ikha’ werd het IKEA concept gehackt door ontwerpstudio Oatmeal Studio. IkHa is gebaseerd op de showroom van IKEA zelf. Een doolhof van IVAR planken en ruimtes, waarvan de keuzes meerdere keren zijn overwogen, om vervolgens de platte pakketten mee naar huis te nemen en de meubels te monteren. Het pop-up restaurant is helaas niet meer te ‘bezoeken’ in het Haags Filmhuis, maar is wel via Oatmeal Studio te huren voor evenementen.

(Opberg) Bar
Fietje Ikea Hack barVoor de ontwerpcompetitie van de Universidade do Porto ontwierpen Portugese studenten Diogo Aguiar en Teresa Otto de Temporary Bar. In minder dan een week en met behulp van medestudenten werd in Parque da Cidade (Porto) deze bar, en tevens winnende project van de competitie, gebouwd uit 420 IKEA opbergdozen in een metalen frame.

Reform METOD
Fietje Ikea Hack METODHet Deense bedrijf Reform is gespecialiseerd in het aanpassen van het Zweedse keukensysteem METOD. Reform nodigde een drietal Deense architecten uit, waaronder BIG (Bjarke Ingels Group), Henning Larsen Architects en Norm architects, om een hack te ontwerpen voor de bestaande IKEA keukenmodules. Dit resulteerde in toevoegingen zoals onder andere deurgrepen van autoriemen, koperen strips en houten fronten.

PAX Toy Loft
Fietje Ikea Hack P<br />
axIn dit (in Los Angeles gelegen) appartement genaamd Toy Loft, heeft het Amerikaanse architectenbureau CHA:COL IKEA PAX als invulling gebruikt voor een multifunctioneel meubel. Het complexe meubel, of beter gezegd object, fungeert als extra slaapverdieping, garderobekast, werkplek, lounge en opbergruimte met trap.

Ook leuk… DIY
Fietje Ikea HackersHeb je zelf spontaan zin gekregen om aan de slag te gaan? Er zijn talloze leuke en praktische ‘kleinschalige’ IKEA hacks te vinden. Zo kun je van het IKEA STOLMEN systeem een praktische fietsendrager maken, het bureau MICKE beplakken met notenhout-folie en zo een uniek meubel creeëren, van de plankdrager EKBY een leuke wandlamp maken en nog veel meer. Deze zijn te vinden op de site Ikea Hackers.

Fotografie Sterk Werk: Matthijs Borghgraef, fotografie Draisienne: www.lefabshop.fr, fotografie IkHa: Nadine Stijns, fotografie Temporary Bar: Sandra Neto Photography, fotografie Reform METOD: www.reformcph.com, fotografie Toy Loft: Edward Duarte, Duarte Photo.
Bronnen: sterkwerk.nl, schilderscholte.com, andreasbhend.ch, lefabshop.fr, oatmealstudio.nl, reformcph.com, big.dk, henninglarsen.com, normcph.com, chacol.net, ikeahackers.net, ikea.com/nl

Laat reactie achter